Erdei ételek

Az alábbi recepteket a tapasztalat és nem a szaktudás íratta velünk.

BOGRÁCS ÖTLETEK
PARÁZSON SÜLT ÉTELEK
NYÁRSAK
DISZKOSZ


  • BOGRÁCS ÖTLETEK

    KALÓRIABOGRÁCS NYÍLT TŰZÖN

    A tűz felett felmelegített bográcsba elsőként a csíkokra vágott szalonnát tesszük, majd amikor már kellőképpen kiolvadt a zsírja, megpirítjuk a kockákra vágott hagymát. Ezután a kolbászkarikákat, majd a meghámozott, feldarabolt krumplit ömlesztjük a fazékba. Ízlés szerint fűszerezzük, végül hozzátesszük a szeletekre vágott gombát és a tésztát. Csak ezután öntjük fel annyi vízzel, amennyit csak elbír a bogrács. Lefedjük, majd addig főzzük a tábortűz felett, amíg el nem párolog szinte az összes lé a bográcsból. Köretként nyáron uborkasaláta, télen pedig vegyes savanyúság csipegetése ajánlott.)

    Hozzávalók (10 személy részére):
    4-5 fej vöröshagyma,
    500 g. lebbencstészta,
    1,5 kg. krumpli,
    ízlés szerinti mennyiségű császárszalonna,
    kolbász,
    gomba;
    az ízesítéshez: só, pirospaprika, tárkony, majoranna.

    MEGALECSÓ (hagymával, gombával, kolbásszal, szalonnával és tojással)

    PÖRKÖLTEK

    HALÁSZLÉ

    PAPRIKÁS KRUMPLI

    BABLEVES

    TAVASZI FULLZÖLDSÉGES ZÖLDBORSÓ LEVES

     

  • PARÁZSON SÜLT ÉTELEK

    PÁCOLT HÚSOK (nyárson, vagy rácson sütve. Pác: A hússzeleteket kiklopfoljuk, mindkét oldalukat megkenjük mustárral, megborsozzuk, majd olajjal is átkenjük, végül locsoljuk meg vörösborral. 1-2 órát hagyjuk hűvös helyen állni, majd parázs fölötti rácson jól süssük át.)

    HÚSPOGÁCSA (Darált húsból, apróra vágott vöröshagymából apró rudacskákat gyúrunk, sóval, borssal fűszerezzük, majd a parázs fölött pirosra sütjük.)

    FÓLIAS KRUMPLI

    Az egész burgonyák vásárlásánál ügyeljünk, hogy méretes és kevés hibájú példányokat válasszunk. A krumplikat héjastul mossuk meg, esetleg keféljük le. 2-3 mm-es távolságban bevágásokkal szeljük be, de úgy hogy egyben maradjon. A krumplinál háromszor nagyobb fóliába rakva tömjük meg a bevágásokat hagymával, kolbásszal, húsos szalonnával akár paradicsommal, zöldségekkel és sajttal ízlés szerint. Vaj és sűrű mártások is kerülhetnek bele. Ha tele van sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint akár majorannával, bazsalikommal, tárkonnyal és sültek fűszereivel is gazdagon. Jól csomagoljuk be a fűszerekkel megszórt fóliába, de ügyeljünk a bontható hajtásokra. Ideális sütőhely a láng nélkül izzó parázsba bekaparni egyben, hogy minden oldalról érje hő viszont forgatható legyen. A sütési idő 10-15 perc pár forgatással, ki hogyan szereti. Érdemes a parázson közben megsütött kolbászfélék, fűszeres húsok vagy göngyölt virsli mellé köretnek tálalni.

    Hozzávalók:
    2 db legalább maroknyi krumpli fejenként,
    10 dkg húsféle fejenként,
    1 fej hagyma adagonként,
    só, fűszerek,
    alufólia.

    SZALONNÁS HAL (A halakat gerincükre merőlegesen bevagdossuk, majd a ledarált szalonnát bekenjük a mélyedésekbe. Fűszerezni nem kell, mert a szalonna elég ízt ad a hal húsának. Parázs fölötti roston piroslóra sütjük.)

    KUKORICA (fóliában vagy rácson sütve)

    PADLIZSÁN ÉS CUKKINI KARIKÁK (Fokhagymás fűszervajjal megkenve, majd rácson sütve)

    PAPRIKA (4-5 perc alatt folyamatosan forgatva megsütjük a roston a paprikát, majd bőrét lehúzva ecetes salátalében áztatjuk egy fél órát. Sült húsokhoz köretként, salátaként ehetjük.)

    FRISS FOKHAGYMÁS, FŰSZERVAJAS PIRÍTÓS (Sima vajat zöldfűszerekkel, sóval és apróra vágott fokhagymával mixelünk, megkenjük a kenyérszeleteket és 1-2 percig pirítjük a parázs fölött elhelyezett sütőrácson. Friss paradicsomszeletekkel az egészséges életmód és a fogyókúra híveinek ajánlott étek.)

    GÖNGYÖLT VIRSLI, SZAFALÁDÉ (bacon szalonnába tekerve, rácson sütve)

    SÜLT ALMA (Félbe vágjuk az almákat, kiszedjük a csumájukat. A kis mélyedésbe lekvárt, - legjobb az eperdzsem - és fahéjat teszünk. A fél almákat alufóliába csomagoljuk és a parázsban kb. 5 percig sütjük.)

     

  • NYÁRSAK

    Egyenes ágat vágunk, lehántjuk a kérgét és néhány órára vízbe áztatjuk. A tűzrakó hely adottságaitól is függ a nyárs mérete, ha a nagy a tűz érdemes hosszabb botot választani. Gazdagon rakott, vagy puha ételekhez javasolt a villás végű nyárs választása.
    A sütnivalónk előkészítése és szeletelése a fontos. Figyelni kell a megfelelő vastagságra pl. szalonnánál, vagy zöldségeknél bevágásokkal érdemes segíteni a sülést ha túl vastag. A rablóhús szisztémánál a hagyma kerüljön húsok vagy kolbászok közé így nem esik szét. A jól felpakolt nyársat sózzuk, fűszerezzük gazdagon és láng nélküli parázs felett forgassuk. A lecsöpögő zsiradékot fogjuk fel karéj kenyéren, vagy nagyobb nyársnál külön tálkában.

    Hozzávalók:
    Nyárs,
    Szalonna,
    Kolbász,
    Hús,
    Hagyma,
    Só, fűszerek , kenyér.

     

  • DISZKOSZ

    Diszkoszt erdő közeli boltokban lehet szerezni, Visegrádon több helyen is. Az új diszkoszt ki kell égetni nyílt tűzön, üresen. Sütéshez alufóliával szoktuk kibélelni így könnyen takarítható, de a klasszikus a zsírral kikenés. Rétegekbe pakoljuk tele a diszkosz két felét a vékonyra szeletelt alapanyagokkal. Lehet az egyiket zöldségesre a másikat húsban gazdagra rakni. Érdemes szalonnával kezdeni az alján, utána hús, zöldség, krumpli, fűszer, hús, zöldség, krumpli, szalonna, fűszer stb., stb. ami csak belefér. Az összezárásnál ügyeljünk hogy jól illeszkedjenek a diszkosz felek egymáshoz, így belül reked a sok finom fűszeres gőz ami összepárolja az ételeket. Sütéshez sok izzó parázs kell, hogy legalább 5 cm ellepje a diszkoszokat. A sütési idő 12-20 perc rakástól függően, de érdemes a burgonyát előre főzni a húst pedig pácolni. Egy diszkosz 5-6 főnek kiadós élelem és ésszerű piknik előtt otthon megrakni, bár frissen minden jobb.

    Hozzávalók:
    1 kg krumpli,
    1/4 kg hagyma,
    1/4 kg hús,
    1/4 kg kolbász,
    1/2 kg paradicsom,
    főtt tészta, sajt, paprika, zöldségek, só, fűszerek, stb.,
    alufólia,
    diszkosz
    .