Tűzrakás az erdőben

Nem véletlen és fokozottan ellenőrzött a száraz időszakokban, hogy tüzet parkerdőben csak kijelölt helyen szabad gyújtani és gondoskodni kell a biztonságos és gyors oltásról. (Erdőtörvény)

Tűz
Kétféle tüzet különböztetünk meg: ünnepi tábortüzet és "munkatüzet". Ünnepi tábortüzet összejövetelek, tanácskozások alkalmával gyújtunk. Nem dobálunk bele cigarettavégeket, égett gyufaszálakat, üres cigarettásdobozokat, konzervdobozokat és üvegeket. Ünnepélyes módon gyújtjuk meg és ünnepélyes légkört teremtünk körülötte. Ez "tiszta" tűz, a bajtársiasság szimbóluma. A "munkatűz" főzésre, hulladékégetésre, vízmelegítésre, melegedésre stb. szolgál.

A tűzrakáshoz vigyünk fát, vagy gyűjtsünk száraz, letört gallyakat. Gondoskodjunk napilapról a gyújtáshoz, nem biztos, hogy találunk száraz gyújtósnak valót. Most már csak a nagy Manitu kell és hogy a gyúlékonyabb fa legyen alul. Lombokat, fenyőgallyat ne használjunk, mert csak füstöl és sok hamut hagy.

Tűzoltás
A természetben a gondtalanul elhagyott még parázsló tűz könnyen erdőtüzet okozhat. Ha már ez sikerült azonnal meg kell kezdeni az oltását. Az égő füvet faágakkal fojthatjuk el, különösen alkalmasak erre a tűlevelű fák nedves ágai. Ha semmi más nincs kéznél vizesítsük meg valamelyik ruhánkat és azzal verjük szét a füstölgő füvet. Nagyobb tűz esetén, ha van lapátunk és csákányunk a tűz előtt kb. 50 méterre ássunk egy széles árkot. A kidöntött fákat húzzuk el a lángok elől, és a földet forgassuk meg hogy füves része alulra kerüljön. A kiásott földréteget a terjedő tűzzel szembe hányjuk. Ha van vízforrás a közelben, használjuk rendületlenül, vagy vezessük a tűzhöz. Megfontoltan, gyorsan és pánik nélkül kell dolgoznunk. A tűz helyét és kiterjedését minél előbb tudassuk a legközelebbi erdésszel, vagy lakhellyel.